Za vsestranski razvoj slovenskega jezika
Stopite v stik z avtorjem peticije
Sprašujem se, kakšna je naša narodna zavest in žalostna sem.
Zato so hrepeneli po osvoboditvi izpod Italije in se, razen njihovih hlapcev, masovno vključevali v NOB.....
Zato, ker je že sedaj v pogovornem jeziku med mladimi mnogo angleških besed.
Imam rada slovenščino in vem, kaj se je dogajalo in kako hudo je bilo našim starim staršem pod fašizmom, ko jim je bila raba svojega jezika prepovedana..in ne samo to, kako so bili preganjani, zaprti...samo zaradi ljubezni do svojega jezika in domovine.....
Jaz osebno nisem nadarjena za tuje jezike. Odstopila sem od mature zaradi angleščine, matematiko sem naredila s 4. Končala sem kemijski faks, brez znanja angleščine. sedaj sem vodja proizvodnje, ge mi zelo dobro. Moji podrejeni so fantje z osnovno šolo, večina jih je v O.Š. ponavljala kakšen razred. Antitalentje za kakršnokoli učenje, delajo pa zelo dobro, ali morajo umret?
Imam vse zmožnosti za vodenje galvane in tujih jezikov sploh ne potrebujem.
Če bi bil nov zakon, bi najbrš životarila na traku, bi za minimalno plačo natikala kakšne čepke. Ali je vredno?
Hvaležna sem, da so mi pustili diplomirat iz kemije, pri kateri nisem imela nobenih težav.
Z novim zakonom, bi izgubili vse naravoslovce, ki niso nadarjeni za tuje jezike.
Bilo veliko manj izobraženih ljudi. Manj znanja v kroženju.
Vsi ki jim ne bi uspelo se naučit tujega jezika, bi bili obsojeni na životarjenje in lakoto.
Še sveto pismo so začeli razlagati v svojem jeziku, za to da so ga vsi razumeli.
Naj se profesor nauči tujih jezikov in naj snov lepo prevede.
Petrina
Je pa res, da je raba slovenščine tudi tako zapovedana, kot da je Slovenija center vesolja. Vstopna točka vesolja. Ampak o tem ob kaki drugi peticiji.
Za vsestranski razvoj slovenskega jezika
in
ker smo v Sloveniji.
Slovenski jezik je vsako leto bolj podvržen negativnim spremembam. Mislim, da tudi strokovnjaki, zaradi vse manj znanja o slovenskem jeziku (če učitelj ne zna, kako bodo znali učenci!!!), poudarjajo tisti izgovor o spreminjanju jezika, češ da je jezik živ ... Drugi vzrok za podpis: v šolah naj učijo v slovenskem jeziku, za tuje študente pa naj bo poseben program, ki pa ga mora plačati tisti, ki ima interes do šolanja.
Re:
Zakaj ob peticiji. Malo popestritve naj le bo. Slovenski jezik se spreminja, tako, kot se vsi jeziki. Morda je res eden tistih s togimi pravili. Žal pa se ravno pravila opuščajo, spreminjajo. Ohraniti pa se morajo osnovne značilnosti: dvojina, predlogi s in z, tujke naj se le vrinejo v jezik, a le tiste, za katere nimamo nadomestne besede in podobno. To, da se dovoli vse, kar komu pade z jezika pa tudi ni prav. Le tisti, ki slovenskega jezika ne marajo, ga želijo spremeniti!
| This discussion has been closed. |
Z najlepsimi pozdravi,
Marjeta-Nina Polak